20 september 2024
19:30

Danmarks IF

Referat: Fanna BK - Danmarks IF

Det är en sen fredagskväll och vi har tagit bussen till Enköping för att möte Fanna BK och inleda slutspurten av säsongen 2024. Klockan slår 19:30 och nu ska de tre poängen fördelas. Förutsättningen är följande att om vi inte förlorar kliver vi av planen som seriesegrare av Division 3 Uppland, men först 90 minuter fotboll.

Det är värdarna Fanna som startar med boll. Vi sätter i gång med press direkt. Vi har också direkt vårt letande passningsspel där vi låter bollen vandra runt och sakta men säkert letar vi oss framåt. Kommunikationen ligger också direkt på en bra nivå. Vi letar oss runt och vi kommer till ett par avslut men målvakten vill annorlunda eller så smiter de utanför. Det är en hyfsad första period där det känns som vi kommit rätt in i matchen, utan att för den delen ha spräckt nollan.

Vi kommer in i ett par sekvenser där spelet faller och vi väljer den svåra framför den enkla passningen, vilket resulterar i att vi slår bort bollen. Vi är däremot snabba på att ta tillbaka bollen och spelet sker mestadels på värdarnas planhalva. För att i nästa sekvens hitta ett sådant vackert spel där det går på en till två tillslag och bollen sick-sackar sig fram på vänsterkanten. Den här perioden blir lite hattig då frisparkarna duggar tätt. Vi gör ett byta där Thea kliver av och Tilde kliver på.

Vi jobbar fram en hörna i typ 31a minuten, Kapten Sörnis stegar upp och slår in hörnan som målvakten inte når, bollen studsar och stöts runt i målområdet utan någon riktig kontroll. Till slut dimper den ner i straffområdet centralt där Mats står som lyfter in den högt upp i mål och vi har 0-1- på tavlan efter drygt 33 spelade. VI byter tillbaka Thea in på planen och Tilde går ut. 36 minuten och Leek fångar upp bollen på högerkanten och lägger upp den till Bimer som tar fart och spelar in mot straffområdet där en hårt bevakad Majken får bollen. Hon blir av med den men i sin rensning skjuter backan rakt på Majken som skopar i väg bollen rakt in i nätet och vi har 0-2 på resultattavlan efter 37 spelade minuter och en bra marginal för seriesegern. Vi slår inte av på takten för de för att spela på resultat, det står nämligen inte i vår playbook. Utan vi går vidare med vårt spel där vi låter bollen göra jobbet. VI har full fartslöpning på höger kanten med ett snyggt inspel till centrala Majken (tyvärr rätt på målvakt): Vi har fina sekvenser med en/två touch där bollen går som på pärlband genom planen. Och vi har kommunikationen. Vi har också en domare som blåser av för halvtidsvila efter 45, som sig bör.

Vi sparkar i gång andra halvlek och vi kommer direkt i inledningen till en halvchans från vänstersidan. Vi vill ha mer och låter inte värdarna ha bollen i speciellt stor utsträckning. I 49de får vi en frispark i farligt läge utanför straffområdet. Kapten Sörnis skickar in bollen i målområdet oturligt vis studsar bollen rätt och målvakten kan plocka in bollen. VI fortsätter med hög press och försöker styra spelet. I 58de får värdarna en frispark i halvfarligt läge men Kejjan stöter ut bollen till hörna (kul för henne att få använda händerna också). Men de blir resultatlösa men värdarna har en period med lite tryck på vår planhalva.

Vi tar över initiativet igen efter att värdarna haft det i ett par minuter. Byte i 62a, Leek ut – Sylve in. Vi skapar ett riktigt bra tryck mot värdarnas mål utan att riktigt få in bollen. Vi byter igen, Thea ut – Tilde in. Vi fortsätter att sätta tryck via Ullis i 69de som resulterar i en hörna som Kapten Sörnis drar mot straffpunkten där kommer Peps och använder huvudet för att segla bollen in i mål - 0-3 i 70de och marginalen för seriesegern växer. Donken går ut och Lina kommer in. Vi har mycket boll och när värdarna väl har bollen, är vi på dom direkt och stressar fram felpassningar eller helt enkelt tar bollen. Vi spelar runt och letar vägar fram, vi kör på vänsterkanten, vi använder oss av högerkanten. Vi spelar via backlinjen, genom mittfältet och vi tvekar inte att spela hem och börja om.

Vi tar ett byte till – Majken har sprungit färdigt och Amanda kommer in med pigga ben för den sista kvarten. Trots att klockan tickat länge så är det fortsatt maxlöpningar och fulla satsningar från de rödvita som Bimer som tog en match med hörnflaggan i 78de eller Sylves löpning i spelsekvensen efter där hon tagit plats vid mittlinjen och gör en maxlöpning mot kortlinjen och jobbar fram en hörna. Denna gång är det Bend-it som tar plats vid hörnflaggan men bollen sveper igenom straffområdet och hörnan blir resultat lös. Vi byter tillbaka Majken och Bimer får stanna av planen. Vi har fortfarande bollen efter hörnan. Peps lägger en svepande boll på yta för Ullis att jobba med. Ullis tar sig bollen ner till kortlinjen. Amanda backar ut lite för att få en bättre position och får bollen för Ullis och sätter den i bortre delen av målet utom målvaktens räckvidd som kan vara skymd av sin back, men 0-4 i 82a – vackert. I 84 sick-sackar vi oss ”sommaräng-i-dagg-vackert” fram på högersidan via Tilde – Sylve – Amanda och Majken som jobbar fram en hörna. Kapten Sörnis tur denna gång. Sveper in bollen till en bekant adress i straffområdet (Peps) som inte bara kan använda huvudet utan denna gång tar hon till fötterna och sätter bollen högt till vänster i målet och vi har 0-5 i 86 efter firma Sörnis-Peps-Hörn AB levererat igen. Trots klockan och resultatet är det ingen av de rödvita krigarna som drar av på tempot, det är hela vägen in i kaklet som gäller. Majken kliver av och Bimer är tillbaka in på planen. Matchklockan står på 90 när värdarna får en frispark i farligt läge. En frispark som Kejjan enkelt plocka upp i famnen trots att det va ett perfekt läge för tranan – men kanske nästa gång. Det är 90+ Lina sätter bollen till Ullis vid mittlinjen på vänsterkanten. VI har 0-5 till vår fördel och över 90 spelade minuter ändå sätter de tre offensiva pjäserna full fart framåt. Ullis med boll på vänsterkanten, Bimer central och Amanda på högerkanten. Ullis kommer runt och ner till kortlinjen, lägger in bollen snett bakåt mot Bimer centralt placerad i straffområdet. Bimer skjuter men backen täcker. Returen går ut till Amanda som enkelt kan stöta in 0-6. Domaren blåser av och vi har därmed tagit hem Division 3 Uppland!!!

Matchen lutade kraftigt till vår fördel om man går igenom siffrorna bakom prestationen. Vi har en 68%igt bollinnehav och mäktar med 14 skott och omvandlar 6 av dem till mål (43%) medan värdarna endast får i väg 1 skott. Spelet har med tydlig övervikt skett på motståndarnas planhalva i båda halvlekarna. Vi tar ogenerat med oss alla tre poängen hem till Danelid och med dom hela serien.

Det sak nu bli en skön vecka med träning som seriesegrare och så tar vi match till helgen då vi tar emot klara serietvåan Rådmansö SK med matchstart kl. 11:00. Vad sägs om att komma ner till Danelid på söndag och hylla tjejerna och heja fram dem till ytterligare en seger. Och för den delen försvara den obesegrade sviten på hemmaborgen Danelid som nu är över 4 år lång.